×
Guides GUIDE:
HVAD ER EN GASPEJS?
GUIDE:
HVAD ER EN GASPEJS?
GUIDE:   HVAD ER EN GASPEJS?
GUIDE:   HVAD ER EN GASPEJS?

Anslået læsetid: 8 Minutter

En gaspejs er den moderne fortolkning af det traditionelle bålsted, som vi har kendt det i årtusinde. Præcis som den forhistoriske udgave bringer en gaspejs hygge og varme ind i dit hjem, når familie og venner samles. Den udgør et naturligt midtpunkt i rummet, og det orange skær fra bålet tilføjer dit hjem noget helt særligt.

En gaspejs skal ikke bruge brænde, men forsynes i stedet med gas. Derfor er gaspejsen perfekt til den moderne, travle familie, der ikke har tid til at fælde, stable og slæbe brænde. En gaspejs skal bruge et aftræk ud i det fri. Aftrækket går – vertikalt (lige op ad) eller horisontalt (lige hen ad) – fra pejsen i et dobbelt rør, der trækker frisk luft ind til pejsen og leder det væk igen. Det kaldes et balanceret aftræk. Aftrækket skal altid udføres i henhold til producentens anvisninger.

Du kan skræddersy din nye gaspejs efter din egen smag. De indvendige sider er oftest udført i metal, men på mange modeller er der mulighed for at tilkøbe sider i sort spejlglas. Det giver en rigtig flot effekt, når flammerne spejler sig i glasset. Du kan også vælge at få leveret din nye gaspejs med frontglas i antirefleks glas, der reducerer generende, indfaldende lys fra vinduer og genskin fra lamper.

Gaspejsen og det balancerede aftræk danner et lukket forbrændningssystem, så der ikke kommer – i modsætning til f.eks. en biopejs – ikke lugt ud i hjemmet.

HVORFOR VÆLGE EN GASPEJS?

Du skal vælge en gaspejs, fordi det giver dig flammehygge og komfort. Det er dig, der bestemmer, hvor meget varme gaspejsen skal afgive. Desuden giver den mulighed for at skabe nogle helt unikke løsninger. Hos Himmerlands Pejsecenter har vi erfaring med mange typer opbygning. Vi har medvirket i projekter, hvor vore kunder valgt løsninger med så forskellige materialer som moseeg, marmor, stål og meget meget andet. Kontakt os, hvis du ønsker hjælp til at gøre dine gaspejse-drømme til virkelighed.

HVILKE TYPER GASPEJSE FINDES DER?

Overordnet findes der to typer gaspejse: en åben gaspejs (åbent forbrændingskammer) og en lukket gaspejs (lukket forbrændingskammer).

Den åbne gaspejs er kendetegnet ved, at der ikke er et glas foran bålet. Når aftrækket dimensioneres, skal der tages hensyn til åbningen for at sikre optimal forbrænding. Du skal være opmærksom på, at den åbne gaspejs ikke er typegodkendt. Derfor skal der udføres en individuel godkendelse af pejsen. Denne godkendelse laves af en central myndighed, der måler bl.a. partikeludledning på den givne pejs på den endelige placering. Denne godkendelse betales af kunden.

Kontakt os for mere information, hvis du ønsker dig en åben gaspejs.

De lukkede gaspejse kan deles op i to typer: en gaspejs til indbygning og en fritstående gaspejs.

En fritstående gaspejs ligner en klassisk træfyret brændeovn. Den findes i mange forskellige former, og den findes sågar i forskellige farver. Den skal, ligesom alle andre gaspejse, bruge et balanceret aftræk ud gennem en ydermur eller op gennem taget.

Indbygningsgaspejse er kendetegnet ved, at den skal bygges ind i godkendte brændhæmmende plader, som efterfølgende kan overfladebehandles efter dit ønske. Pejsen har glas på en, to eller tre sider, og den fås i mange forskellige former og størrelser. En gaspejs til indbygning fra Himmerlands Pejsecenter er typegodkendt til det danske marked, og den er testet og gennemprøvet for optimal udnyttelse af gassen.

Indbygningsgaspejsen findes også i en variant, der er beregnet til montering i et eksisterende muret pejsested. Denne variant findes ligeledes i forskellige størrelser.

Klik her for at se eksempler på færdige gaspejseløsninger på vores inspirationssider.

GIVER EN GASPEJS VARME?

Ja! En gaspejs er en varmekilde på lige fod med en brændeovn eller en træfyret pejs. Fejlagtigt har mange den opfattelse, at gaspejsen kun er til hygge. Den afgiver mindst lige så meget varme som en almindelig pejs eller brændeovn. Her på vores hjemmeside kan du under tekniske specifikationer se, hvor meget varme en given model afgiver.

HVAD ER FORDELENE VED EN GASPEJS?

Gaspejsen byder på den perfekte kombination af hygge fra bålet, betjeningskomfort og kontrollerbar varmeafgivelse. Alle vores gaspejse styres fra den medfølgende fjernbetjening, hvorfra du kan styre alle funktioner. Desuden kan der tilkøbes et WiFi-modul, som gør det muligt at styre gaspejsen fra en tablet eller en mobilenhed.

En af gaspejsens åbenlyse fordele er, at du selv bestemmer, hvor meget varme pejsen skal afgive. Du kan hæve og sænke bålets intensitet i flere niveauer, og på de fleste modeller findes en ECO-funktion, hvor flammehøjden skifter efter et forprogrammeret mønster. Det sparer på gassen, og det giver et mere levende bål.

På udvalgte gaspejse med flere brændere, er der mulighed for helt at slukke for brændere. Det sænker både varmeafgivelsen og gasforbruget.

GASPEJS ELLER BIOPEJS? HVAD ER FORDELE OG ULEMPER?

Himmerlands Pejsecenter får vi ofte spørgsmålet: “Skal jeg vælge en gaspejs eller en biopejs”? Der er tale om to helt forskellige produkter. Fordelen ved en biopejs er, at den er enkelt at installere, fordi den ikke skal bruge et aftræk ud i det fri.

Ulempen ved en biopejs er, at der sker en åben forbrændning, og at biopejse bruger ilt fra rummet til denne proces. Derfor vil du efter nogen tid opleve, at du vil blive tung i hovedet, og det bliver nødvendigt at åbne et vindue. Desuden vil du opleve, at den bioethanol, der bruges i biopejsen, kan afgive en lugt.

Der findes high-end biopejse, hvor bioethanolen opvarmes inden forbrændingen. Det reducerer lugtgener markant.

Fordelen ved en gaspejs er, at den, sammen med det balancerede aftræk, udgør et lukket forbrændingssystem. Det betyder, at alt udsugningsluft ledes væk. Desuden giver en gaspejs – efter vores mening – et væsenligt flottere flammebillede. Husk en gaspejs skal ikke bruge en friskluftforsyning, da dette sker via det balancerede aftræk.

Ulempen ved en gaspejs er, at montagen er mere omfattende. Derfor har biopejsen naturligvis sin berettigelse, hvis det ikke er muligt at montere et aftræk.

HVOR SIKKER ER EN GASPEJS?

Alle gaspejse, der sælges af Himmerlands Pejsecenter, kommer fra markedets førende producenter. Samtlige modeller har gennemgået den strengeste tekniske kontrol for at opnå en typegodkendelse før salg på det danske marked.

Selve gaspejsen er udstyret med flere effektive sikkerhedsforanstaltninger, der giver dig sikkerhed, når din gaspejs er i drift. Som eksempel kan nævnes en føler, der måler varme i pejsen. Hvis der ikke er varme, slukkes gastilførslen straks.

HVORDAN BETJENER JEG EN GASPEJS?

En gaspejs betjenes som udgangspunkt med den medfølgende fjerbetjening. Du kan tænde og slukke for bålet. Og på udvalgte modeller, der er udstyret med LED-belysning, er der og så mulighed for at tænde og slukke denne. På alle modeller er der ligeledes mulighed for at indstille bålets intensitet i niveauer, og på de fleste modeller kan du vælge en ECOWAVE-funktion, der varierer gastilførslen. Det giver et flottere bål samt en gasbesparelse på op til 40 procent.

Der er tilmed mulighed at vælge temperatursstyring. Så regulerer din gaspejs selv temperaturen i rummet efter dit ønske.

Har du i stedet lyst til at betjene din gaspejs fra din mobiltelefon eller tablet, kan du tilkøbe WIFI-styring. Alle producenter har en app – både til Android og IOS – som giver dig adgang til ovennævnte funktioner på din gaspejs fra dit foretrukne device. På udvalgte modeller er der sågar mulighed for at programmere dine egne ECO-flammebilleder.

SKAL JEG BRUGE EN GASALARM?

Ja, det er vores anbefaling, at du anskaffer dig en gasalarm, når du får installeret en gaspejs i dit hjem. Hele gaspejseinstallationen er efter endt montage trykprøvet og godkendt, og selve gaspejsen er udstyret med effektive sikkerhedsanordninger.

Alligevel er det vores anbefaling, at du køber en gasalarm.

SKAL EN GASPEJS SERVICERES?

Ja, vi anbefaler, at du får serviceret din gaspejs mindst hver andet år. Det sikrer dig, at din gaspejs kører optimalt.


Har du spørgsmål? Kontakt en medarbejder!

Kontakt Lars Poulsen fra Himmerlands Pejsecenter

Lars Poulsen

Indehaver og stifter
Salg og projektering

Kontakt Lars Poulsen fra Himmerlands Pejsecenter