×
Guides GUIDE:
EJERSKIFTEORDNINGEN – UDSKIFTNING AF PEJSEINDSATSE OG BRÆNDEOVNE FRA FØR 2003
GUIDE:
EJERSKIFTEORDNINGEN – UDSKIFTNING AF PEJSEINDSATSE OG BRÆNDEOVNE FRA FØR 2003
GUIDE:   EJERSKIFTEORDNINGEN – UDSKIFTNING AF PEJSEINDSATSE OG BRÆNDEOVNE FRA FØR 2003

Anslået læsetid: 10 Minutter

Fra den 1. august 2021 er der kommet nye regler, når du køber et hus med en brændeovn eller pejseindsats. Det er nu et lovkrav, at brændeovne og pejseindsatse fra før 2003 udskiftes med en ny model. Det er dig som ny husejer, der skal kunne dokumentere ovnens alder – dette bør du dog ikke frygte, da vi kan hjælpe dig med at finde ud af hvor gammel din brændeovn eller pejseindsats er.

HVORDAN FINDER JEG ALDEREN PÅ MIN BRÆNDEOVN ELLER PEJSEINDSATS?

Den nemmeste metode til at finde alderen på brændeovnen er at finde typeskiltet på brændeovnen, hvor du kan finde en del informationer om brændeovnen. Da brændeovne skal være CE godkendte findes der ofte et typeskilt (med mindre ovnen er meget gammel), hvor du kan aflæse producent, serienummer og produktionsdato.

Hvis datoen ikke fremgår af typeskiltet kan du kontakte producenten og oplyse serienummeret, så vil de kunne fortælle hvornår brændeovnen eller pejseindsatsen blev produceret. Hvis din brændeovn har en brændefagslåge er typeskiltet ofte at finde bag den. Ellers kan du prøve at kigge på brændeovnens bagside.

Typeskiltet på en pejseindsats kan være mere gemt end på en brændeovn – her må du kigge bag rammerne rundt om pejseindsatsen, og se om du kan finde noget.

START MED AT FINDE UD AF HVEM, DER HAR PRODUCERET BRÆNDEOVNEN ELLER PEJSEINDSATSEN

Hvis du ikke kan finde et typeskilt på din brændeovn eller pejseindsats, kan du prøve at gå ovnen igennem og se, om du kan finde firmalogoer eller et producentnavn på ovnen. De fleste producenter af brændeovne og pejseindsatse eksisterer stadig, og hvis du finder ud af hvem der har produceret din brændeovn eller pejseindsats, kan de hjælpe dig til at identificere modellen, og fortælle dig hvornår den er produceret.

KONTAKT OS, HVIS DU STADIGVÆK IKKE KAN FINDE ALDEREN PÅ BRÆNDEOVNEN ELLER PEJSEINDSATSEN

Hvis ingen af ovenstående metoder giver held, eller du synes det virker uoverskueligt at kontakte producenten, så kan du altid kontakte os.

Send os gerne et par billeder af din brændeovn eller pejseindsats, så kan vi hurtigt hjælpe dig med at vurdere hvem der har produceret den. Ofte kan vi også med det samme se, om din brændeovn eller pejseindsats hører ind under ejerskifteordningen eller ej.

HVORFOR SKAL ÆLDRE BRÆNDEOVNE OG PEJSEINDSATSE SKROTTES?

Det hele handler om udledning. Træfyrede pejse og brændeovne er ganske fornuftige, hvis man bruger træ der genudplantes når det fældes – når man køber kløvet træ kommer det altid fra plantager, hvor træet genudplantes, og de nye træer optager samme mængde CO2 som der udledes under afbrændingen.

Udledningen af kuldioxid er dog ikke hele historien, da der ved afbrænding altid vil udledes partikler, der ikke kun består af kuldioxid og vand. Udledningen af sodpartikler fra brændeovne påvirker folkesundheden og naturen. Udledningen af disse partikler nedsættes væsentligt, når man skifter fra en gammel til en ny brændeovn eller pejseindsats.

HVORFOR UDLEDER NYERE BRÆNDEOVNE OG PEJSEINDSATSE FÆRRE PARTIKLER?

Sodpartikler opstår, når forbrændingsgasserne ikke opnår en temperatur der er høj nok til, at sodpartiklerne antændes. For at skabe en komplet forbrænding handler det altså om at temperaturen i brændkammeret er høj nok til, at alle partiklerne i røgen bliver antændt, så der ideelt set kun er CO2 og vanddamp tilbage efter afbrændingen.

De senere år er der udviklet flere metoder til at sikre, at temperaturen bliver høj i brændkammeret, uden at skrue op for brændeforbruget. Med andre ord sørger de moderne ovne for, at alle de brændbare materialer i brændkammeret brændes af.

Med de nye ovne får man altså udover en meget lavere partikeludledning, en bedre udnyttet effekt ud af sit brænde – faktisk kan du med en moderne brændeovn spare op mod 25 % på dit brændeforbrug, fordi varmen udnyttes bedre.

ØGER MODERNE PEJSEINDSATSE OG BRÆNDEOVNE EFFEKTIVITETEN?

På ældre brændeovne er der typisk flere luftspjæld, der skal justeres løbende under forbrændingen. I moderne brændeovne er det ikke længere op til brugeren at justere hvordan luften skal fordeles i brændkammeret, da det kan være kompliceret at opnå en perfekt forbrænding, hvis man selv skal justere alle luftspjæld.

I moderne brændeovne åbner og lukker luftspjældene automatisk, så forbrændingsluften altid bliver trukket ind, så forbrændingen optimeres. Der er forskellige systemer til dette, både elektroniske og mekaniske.

Generelt er brændeovne med elektronisk styring lidt dyrere, men giver en højere effektivitet, men de automatiske systemer giver også en stor forbedring i effektiviteten. Generelt er de brændeovne og pejseindsatse vi sælger med både elektroniske og mekaniske spjældstyringer gennemtestede og af meget høj kvalitet, så man kan forvente at få en pålidelig og yderst brugervenlig brændeovn.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ KONVEKTION OG STRÅLEVARME?

En anden fordel ved nyere brændeovne og pejseindsatse er, at varmen fordeles i rummet med konvektion frem for strålevarme. Generelt vil varm luft altid stige opad, hvilket skaber luftstrømme rundt om eksempel brændeovne og pejseindsatse.

Ved at lave specialtilrettede luftkanaler rundt om brændkammeret, har man designet brændeovnene og pejseindsatsene sådan, at der trækkes kold luft ind under ovnen, og skydes varm luft ud over ovnen.

Kanalernes udformning gør, at varmen skubbes ud i lokalet, så man udnytter luftstrømmen til at fordele varmen over et større areal. Derfor vil man typisk kunne udskifte en gammel stor brændeovn med en mindre model, da de moderne brændeovne nemmere fordeler varmen fra brændkammeret over et større areal.

HVILKEN BRÆNDEOVN SKAL JEG VÆLGE?

Når man vælger en brændeovn er der nogle få parametre man skal være opmærksom på. Først og fremmest kommer det an på, hvor stort ens hus er, og hvor stort et areal man forventer at brændeovnen skal opvarme.

Hvis man skal fordele varmen meget, bør man vælge en model der kan afgive en større effekt – generelt behøver dette dog ikke betyde, at brændeovnen skal være meget større end en model der afgiver en mindre effekt.

Det næste man skal afgøre er, hvordan brændeovnen skal bruges. Nogle steder skal brændeovnen eller pejseindsatsen kun bruges som et hyggeelement, der både spreder varme og en hyggelig stemning. Her kan man eksempelvis vælge en brændeovn med sideglas, så man får et fuldt kig til flammerne.

Vi har mange brændeovne der er skabt efter principperne i dansk design, og størstedelen af de brændeovne vi sælger er både designet og produceret i Danmark.

KAN JEG ERSTATTE MIN BRÆNDEOVN MED EN PILLEOVN?

Som udgangspunkt, ja. Hvis din brændeovn eller pejseindsats primært bruges som en hyggekrog, anbefaler vi dog som regel, at du igen får monteret en brændeovn.

Hvis din brændeovn derimod primært bruges til at opvarme huset, kan det være en rigtig god idé i stedet at vælge en pilleovn. I pilleovne udnyttes teknologien til fulde, og pilleovnen er mere automatisk end en brændeovn.

Så længe du sørger for at der er piller i pillekammeret kan en pilleovn selv måle rumtemperaturen og justere forbrændingen derefter, og du har mulighed for at få pilleovne der kan lave centralvarme, eller have ekstra blæsere der kan flytte varmen til andre rum i luftkanaler.

Pilleovne har en meget høj udnyttelse af træpillerne, og hvis du bruger træpiller i en ordentlig kvalitet er du sikret en pålidelig og brugervenlig varmekilde. Alle pilleovne kommer med en automatisk styring, der automatisk justerer forbrændingen så det passer med den omgivende temperatur. På vores pilleovne har du desuden mulighed for at lave en avanceret tidsstyring, så du kan sænke temperaturen om natten og mens du ikke er hjemme, og sætte en komforttemperatur, som vil blive vedligeholdt mens du er hjemme.

Der er altså store fordele at udskifte din brændeovn med en pilleovn, hvis brændeovnens primære formål er at varme huset op. Ulempen ved en pilleovn er, at det æstetiske udtryk ikke er det samme som i en brændeovn. Forbrændingen er meget kontrolleret, hvilket betyder at flammerne i pilleovnen ikke får et lige så levende udtryk som i en brændeovn. Til gengæld er man fri for at fylde brænde på hver anden time.

Alt i alt er det en smagssag – i vores showroom kan vi vise dig et stort udvalg af moderne pilleovne og brændeovne, så du selv kan få syn for forskellene og fordelene ved de forskellige modeller. Vi har altid et stort udvalg på lager i vores showroom, så kig gerne forbi, så vi kan få en uforpligtende snak om dine muligheder.

HVILKEN PEJSEINDSATS SKAL JEG SKIFTE TIL?

Hvis du har en ældre pejseindsats der skal udskiftes på grund af den ny ejerskifteordning, anbefaler vi at du tager kontakt til os hurtigt i processen!

Alt efter hvor gammel din pejseindsats er kan det være svært for dig at vurdere, hvilken pejseindsats der vil passe i det gamle hul, og hvordan det gamle hul bedst tilpasses så det passer til en ny pejseindsats. Dette er et område vi har meget stor erfaring i, og vi deler meget gerne ud af vores erfaring, så du får den bedste løsning.

Vi har et stort leverandørnetværk, og hvis du ikke umiddelbart kan finde en pejseindsats der passer dig, kan vi som regel finde en rigtig god løsning alligevel. Pejseindsatse er og bliver dog et område, hvor der er meget stor forskel fra løsning til løsning, og derfor kan det være svært at rådgive dig uden at kende til din eksisterende løsning. Send os gerne en mail med et par billeder, og så kan vi tage en uforpligtende snak om hvad der kan lade sig gøre.

JEG VIL GERNE HAVE MIN BRÆNDEOVN FJERNET – HVAD SKAL JEG VÆRE OPMÆRKSOM PÅ?

Hvis du ønsker at sløjfe din brændeovn eller pejseindsats, bør du være opmærksom på at afslutte den på en måde, så skorstenen ikke vil give problemer i fremtiden. Ofte vil en udskiftning til en ny brændeovn faktisk være billigere end at sløjfe den gamle løsning – hvis du har en stålskorsten og denne skal pilles ned, vil du stå tilbage med huller igennem tag og etagedæk, som skal lappes.

Vi anbefaler ikke at man lader en stålskorsten stå uden at være koblet til en ovn, da der vil være en stor chance for at skorstenen alligevel skal udskiftes efter en årrække uden brug og vedligehold. Hvis du har en muret skorsten er der som sådan intet i vejen for, at du blot kan fjerne den gamle pejseindsats eller brændeovn og blokere skorstenen. Husk dog også at blokere den oppefra, så der ikke kan komme fugt og dyr ned i skorstenskonstruktionen. Det er en klar fordel at blokere skorstenen på en måde, så skorstenen nemt kan retableres, hvis du en dag fortryder og igen ønsker at bruge den.


Har du spørgsmål? Kontakt en medarbejder!

Kontakt Lars Poulsen fra Himmerlands Pejsecenter

Lars Poulsen

Indehaver og stifter
Salg og projektering

Kontakt Lars Poulsen fra Himmerlands Pejsecenter