×

OP & NED I MILJØDEBATTEN OM BRÆNDEOVNE

MILJØDEBATTEN OM BRÆNDEOVNE - Himmerlands Pejsecenter

Der er med god grund mere fokus på miljøet end nogensinde før. Desværre er brændeovne blevet kritiseret for at være hovedkilde til udledning af partikler i Danmark. Kritikken har ikke hold i virkeligheden. Målinger fra Miljøstyrelsen viser, at en ny, moderne brændeovn udleder op til 70 procent færre partikler end en ny, tilsvarende brændeovn gjorde i 2005. En anden påstand, der har floreret i debatten, er, at der er et generelt forbud mod brændeovne på vej. Dette er heller ikke korrekt. Nedenfor kan du finde svar på nogle af de fejlagtige påstande, der er fremkommet i debatten:

Påstand: Alle brændeovne sviner

Dette er ikke korrekt. Brændeovne har de seneste årtier gennemgået en stor udvikling. Takket være dygtige ingeniører har brændeovnsproducenterne udviklet nye, miljøvenlige brændeovne. Som skrevet ovenfor forurener en ny, moderne brændeovn op til 70 procent mindre end ny brændeovn gjorde i 2005.

Påstand: Dioxin i røgen fra brændeovne er farlig

Dette er ikke korrekt. Ifølge Miljøstyrelsen har udledningen af dioxin ikke væsentlig sundhedsmæssig betydning. De største mængder dioxin, vi danskere optager, kommer fra fisk samt fra stegte og røgede fødevarer.

Træfyring er co2 neutralt - Himmerlands Pejsecenter

Påstand: Dioxin i røgen fra brændeovne er farlig

Dette er ikke korrekt. Brændeovnsfyring er CO2-neutralt. Den CO2, der udledes, når der fyres med brænde, udlignes af den mængde CO2 træet optog, mens det stod i naturen. Derfor kan du med ro i sindet nyde varmen fra din brændeovn.

Påstand: Brændeovne forbydes ved lov

Dette er ikke korrekt. Lovgivningen giver ikke myndighederne mulighed for at forbyde de brændeovne, der allerede er opstillet. I stedet opfordres man til at skrotte den gamle, forurenende og ineffektive brændeovn. Dette bakkes op af en skrotningsordning, hvor der i 2019 og 2020 tilbydes en
skrotningspræmie på ovne fra før 1995.

Klik her for at læse mere om skrotningsordningen

Hverken den tidligere eller den nuværende regering har planer om et forbud mod brændeovne. Den daværende miljø- og fødevareminister, Jacob Ellemann-Jensen, skriver i et svar til Ekstra Bladet, at han “ikke så meget som overvejer et forbud mod brændeovne i Danmark”. Han fortsætter: “Jeg ser gerne, at vi fremover hygger os ved nye, moderne brændeovne frem for gamle osere.

Danmark producerer nogle af de bedste brændeovne i verden, og skorstensfejere hjælper hver dag danskere med at fyre mest miljøvenligt og få udskiftet til nye og mindre forurenende modeller”’.

Påstand: 70 procent af partikelforureningen i Danmark skyldes brændeovne

Dette er ikke korrekt. Over 80 procent af luftforureningen i Danmark kommer fra udlandet. Ifølge beregninger står den samlede partikeludledning fra fyring med brænde for under 10 procent af den samlede partikelforurening i Danmark.

Påstand: En brændeovn passer ikke ind i et moderne hjem

Dette er ikke korrekt. En brændeovn kan godt fungere i et moderne hjem. Dog skal man være opmærksom på, at et moderne hus er meget velisoleret. Derfor skal der trækkes friskluft udefra og direkte ind i brændeovnen.

Læs denne spændende artikel om fremtidens hjem, også med brændeovn, her: http://project.mediaplanet.com/22879.pdf

Påstand: Brændeovne bliver belagt med afgift

Dette er ikke korrekt. Hverken den foregående eller denne regering har eller har haft planer om at pålægge brændeovne afgift.

Påstand: I områder med fjernvarme forbydes brændeovne

Dette er ikke korrekt. Enkeltmedlemmer fra enkelte partier har stillet forslag herom. Forslaget har dog ingen chance for et flertal i Folketinget. Det samme gælder overborgmester Frank Jensens forslag om et forbud mod brændeovne i København.

Læs mere på dette faktaark fra Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne (DAPO)

Himmerlands pejsecenter - inspirationskatalog

Få vores inspirationskatalog

I vores inspirationskatalog kan du se nogle af de løsninger vi har lavet indenfor klassiske pejse og pejseindsatse, gaspejse og brændeovne. Inspirationskataloget viser både eksklusive og mere almindelige opgaver, så der er en god chance for at du kan bruge det til inspiration til dit eget projekt. Skriv din mail nedenunder, og få inspirationskataloget tilsendt med det samme.